Eindelijk markt op dorpspleinenelijk markt op dorpspleinen

Op 26 februari 2015

 

De inwoners van Malle moeten het al jaren stellen zonder een wekelijkse of een maandelijkse markt, maar om de één of andere reden is er op dat vlak in het verleden nooit iets concreets in huis gekomen.

"Ik vond dat jammer. Samen met mijn partij maakte ik er een programmapunt van tijdens de kiescampagne van 2,5 jaar geleden. Nu we samen met DBM van burgemeester Harry Hendrickx een bestuurscoalitie vormen, kunnenwe die belofte nakomen", zegt schepen van Markten Mieke Vermeyen (N-VA).

Zij voegt eraan toe dat er een breed maatschappelijk draagvlak is om in Malle een maandelijkse markt te organiseren. "Burgers én winkeliers zijn vragende partij. Ook de middenstandsraad is het project gunstig gezind. Zo'n markt brengt leven in het dorp, de mensen kunnen sociale contacten leggen en de plaatselijke horeca vaart er wel bij."

Begin deze week keurde de gemeenteraad van Malle het marktreglement goed. Mieke Vermeyen schuimde vooraf diverse markten af in de regio. Niet alleen om te kijken hoe het er in andere gemeenten aan toe gaat, maar ook om zelf kandidaten te ronselen voor de markten in Malle. Bovendien volgde zij twee jaar geleden een opleiding als marktmeester.

"Die taak kan ik als plaatselijke mandataris uiteraard niet op mij nemen. Vandaar dat Sofie De Keuster, onze manager burger- en vrijetijdszaken, die opdracht krijgt toebedeeld."

 

Derde dinsdag van de maand

Concreet komt het erop neer dat de periodieke markt zal plaatsvinden op elke derde dinsdag van de maand op de Dorpsplaats in Oostmalle en elke vierde dinsdag van de maand op het Bergplein in Westmalle. De markt is dan telkens te bezoeken van 8.30 tot 12u.

De eerste marktdag gaat door op dinsdag 21 april in Oostmalle. "Deze deelgemeente bijt de spits af. Dat komt omdat we op zondag 12 april met Beloken Pasen de traditionele Bergkermisjaarmarkt hebben op de Zoerselbaan in Westmalle", legt de schepen uit.

Bedoeling is een gevarieerd aanbod te presenteren op de markten in beide deelgemeenten. Zo zijn er al een vijftiental inschrijvingen binnen van marktkramers die textiel, tafellinnen, groente en fruit, lederwaren, wafels, vis enzovoort verkopen. "In het begin zal de markt eerder kleinschalig zijn, maar we laten alle kansen open om te groeien. Daarom zijn bijkomende kramen en standwerkers nog altijd welkom", aldus nog Mieke Vermeyen, die gelooft in het welslagen van het project.

Een certitude voor de markt in beide deelgemeenten is Vishandel 't Litske uit Beerse. Zaakvoerder Eddy Van Litsenborg en zijn vrouw Elianne Bakx staan al sinds 1988 op markten in de buurt: Zoersel, Vlimmeren, Tielen, Rijkevorsel, Merksplas enz. "We hadden nog enkele open plekken in ons weekprogramma. Het toeval wilde dat die op dinsdag lagen, zodat we die nu kunnen opvullen in Malle. Ik heb er alle vertrouwen in. Zeker omdat we gezonde en kwaliteitsvolle producten verkopen, recht uit de natuur", lacht de visboer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is