Vliegveld van Malle wordt natuurgebied

Op 1 augustus 2013, over deze onderwerpen: Groen Malle

Het vliegveld van Malle is een van de vier voormalige militaire terreinen die door de federale regering buiten gebruik werden gesteld en werden toegewezen aan de Vlaamse overheid.

Na lang in onbruik te zijn geweest en na lang palaveren over wat er met het terrein zou gebeuren, stelt minister Muyters nu voor om het domein in te richten als natuurgebied.

Gemeenteraadslid Alex Van Loon (sp.a -Groen+) reageert opgetogen. 'Wij hebben wij

al veel weerwerk moeten bieden om te voorkomen dat dit gebied zou worden gehypothekeerd. De beslissing van de Vlaamse regering om voluit voor natuur te gaan is een goede zaak.!

Paul Van Ham (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, is eveneens tevreden. 'Natuurbehoud is altijd ons hoofddoel geweest.'

Hij wijst er wel meteen op dat in dit (nieuwe) natuurgebied slechts lichte recreatie mogelijk is. 'De zweefvliegactiviteiten van De Meeuw en de koers ( de laatste veldrit van het seizoen, de Sluitingsprijs, die er jaarlijks wordt gehouden) kunnen dus behouden blijven.'

De voorbije decennia zijn er al heel wat ideeën geweest over de bestemming van de gronden. Het voormalige vliegveld is bijna 300 hectare groot en ligt op de grens met Zoersel en Lille.

Zo pleitte de Antwerpse burgerbelangenroep StratenGeneraal ervoor om de Antwerpse luchthaven Deurne te sluiten en het Malse vliegveld om te bouwen tot burgerluchthaven.

Burgemeester Harry Hendrickx wees dit voorstel destijds onmiddellijk af Hij vond het 'een verwerpelijk idee.'

Nu duidelijk is welke bestemming het terrein krijgt, kan er een ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgesteld. Die procedure kan enkele jaren in beslag nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is