Bouwprojecten moeten voortaan toets doorstaan

Op 24 maart 2021, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening en leefmilieu

De gemeenteraad van februari hechtte haar goedkeuring aan het kwaliteitsplan dat de grens afbakent tot waar kernversterkende projecten mogelijk zijn en voor die projecten specifieke ontwerpconcepten en -strategieën uitzet. “Een plan schrijven is één. Nu is het kwestie dat de principes doordringen in de nieuwe projecten. Daarom hebben we het toetsingskader ontworpen. Zo willen we dat iedereen het kwaliteitsplan in- en uitademt,” zegt schepen voor ruimtelijke ordening Sanne Van Looy.

Het kwaliteitsplan geldt als afwegingskader dat zal dienen bij de beoordeling van toekomstige ontwikkelingen. “Het toetsingskader bouwt daarop voort en vormt een verdere concretisering van het kwaliteitsplan. Het is een praktisch werkinstrument dat dient als onderhandelingskader bij de besprekingen van nieuwe projecten en nadien bij de beoordeling ervan,” zegt Van Looy. “Het is opgebouwd aan de hand van de vier richtingen van het bouwkompas, die via brede bevraging van bevolking en adviesraden tot stand zijn gekomen. Concreet toetst het kader dus aan de draagkracht van de omgeving, het groene en landelijke karakter, de identiteit van de gemeenschap en de mobiliteit. Een andere belangrijke hoeksteen is welke meerwaarde een project biedt aan de ruimere gemeenschap.”

Wie plannen heeft voor appartementen, woonerven of verkavelingen, zal het toetsingskader moeten doorlopen. De doelstelling is drievoudig legt Sanne Van Looy uit: “In de eerste plaats maakt het toetsingskader de ontwikkelaar of verkavelaar vertrouwd met de principes van het kwaliteitsplan. Vervolgens biedt het een kader om van te vertrekken bij de voorbesprekingen van nieuwe woonontwikkelingen. Finaal zal het toetsingskader een belangrijke grond vormen voor de beoordeling van de uiteindelijke vergunningsaanvraag.” Het toetsingskader werd besproken met de GECORO en met haar toevoegingen unaniem goedgekeurd.

Het toetsingskader kan in het kader van een voorbespreking worden opgevraagd bij de dienst Ruimtelijke Ordening van Malle.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is