Braakliggend terrein wordt nieuw natuurgebied

Op 1 december 2014, over deze onderwerpen: Groen Malle

 

Tussen het woongebied van de Kapelstraat en de Industriezone Malle bevindt zich een bufferzone, waar bebouwing verboden is. Een groot gedeelte ervan, zowat een halve hectare, is eigendom van het OCMW van Malle.

'Toen we met de nieuwe bestuursploeg van gemeente en OCMW een fietstocht in Malle ondernamen, viel ons oog op dit stuk grond dat er vrij verwaarloosd bij lag. Tien jaar geleden werden er al wat bomen en struiken aangeplant, maar eigenlijk lag het terrein er vrij verwaarloosd bij. Zo rees het idee om hier een klein natuurgebied te creëren', zegt OCMW-raadslid Dave Hermans (N-VA), die vlakbij woont.

Het OCMW vond meteen een bondgenoot in Natuurpunt Voorkempen, die de nodige adviezen en tips geeft. 'En we willen er uiteraard ook de buurt bij betrekken. Zij kunnen meewerken aan het dagelijks beheer', vervolgt Hermans.

De respectieve voorzitters Paul Lemoine van Natuurpunt Voorkempen en Wouter Patho van OCMW Malle zijn blij met deze samenwerking. 'Voor de mensen in de omgeving betekent het een meerwaarde om dicht bij huis even te kunnen verpozen in een mooi natuurlijk decor', reageren beiden.

De aanwezige buren en sympathisanten, onder wie ook enkele kinderen, voegden meteen de daad bij het woord. Ze hanteerden de schop en begonnen met planten vaan haagbeuk om het natuurgebied visueel beter af te schermen van de fabrieken. 'We planten vandaag (zondag,red.) in totaal 150 stuks aan: haagbeuk, veldesdoorn, doornhaag, bloesem- en bessenhaag en taxus. Daarnaast brengen we houtkanten aan', vertelt Wim Vochten van Natuurpunt.

Bedoeling is dat er jaarlijks actiemomenten worden georganiseerd om het natuurdomein verder te laten ontwikkelen en te promoten bij de bevolking.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is