Cybercriminelen tillen Mallenaren voor meer dan 100.000 euro in 2020

Op 31 mei 2021, over deze onderwerpen: Veilig Malle

Op de gemeenteraad van 27 mei 2021 werd het jaarlijkse verslag van de politie toegelicht met een opvallend cijfer. In 2020 werden in Malle alleen voor 103.785,67 euro mensen opgelicht. “Dat baart ons grote zorgen,” zegt gemeenteraadslid en politieraadslid Dries De Vry (N-VA).

Door de coronacrisis zaten meer mensen in hun kot, brachten ze veel meer werktijd maar ook sociale tijd door achter hun computer- of smartphonescherm. En dat lokte ook veel cybercriminelen uit hun kot. In 2020 werden in heel de politiezone Voorkempen (Malle – Schilde – Zoersel – Brecht) meer dan 700 aangiftes gedaan, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. “Het gaat om verschillende vormen van oplichting. De cybercriminelen zijn bijzonder inventief en vinden hun weg via e-mail (phishing), via sms (smishing) en via WhatsApp (whaling). Onze politiezone is daarin geen eiland. Europol schreef in april reeds een alarmerend rapport over de toenemende internetfraude ten gevolge van de coronacrisis,” zegt raadslid De Vry.

Politieraadslid De Vry vindt het belangrijk dat de inwoners van Malle goed geïnformeerd zijn over de cybercriminele praktijken. “Veel inwoners trappen in de val omdat er te weinig kennis en bewustwording is van deze nieuwe criminele trend. En het treft iedereen, zowel jong als oud. Dit staat tegenover de zeer professioneel georganiseerde bendes. De methodes evolueren en verfijnen alsmaar. Een valse e-mail of frauduleus telefonisch contact is nog maar amper te onderscheiden van een ‘echt’ telefoontje of e-mail. Neem bij de minsten twijfel dus zeker contact op met de echte aanbieder of leg onmiddellijk je telefoon in.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is