Malle gaat voor degelijk en ambitieus Meerjarenplan

Op 18 december 2013, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid

De gemeenteraad van Malle keurde op maandag 16 december de meerjarenplanning voor de komende zes jaar goed. Meerderheidspartijen DBM (Democratische Beweging Malle) en N-VA zijn opgetogen met het resultaat; het was immers geen eenvoudige oefening. Ondanks de moeilijke financieel economische situatie zal Malle in 2019 een budget in evenwicht hebben en dit zonder de belastingen te verhogen. Hiermee komen beide partijen een belangrijke verkiezingsbelofte na.

De uitdaging was erg groot! Om een dreigend tekort in 2019 te voorkomen zonder te raken aan het personeel, de uitstekende dienstverlening en zonder aan de belastingen te morrelen heeft deze meerderheid enkele essentiële ingrepen doorgevoerd. Zo zal Malle haar personeelskader de volgende jaren niet uitbreiden. Eventuele vervangingen worden zorgvuldig beoordeeld. Verder worden de gemeentelijke toelagen aan het OCMW, de politie en brandweer bijgestuurd en zal de gemeente een diftar-syteem invoeren voor de afvalverwerking. Wel komt er een belasting op leegstand en gaan de tarieven van de huisvuilzakken licht naar boven volgens het principe dat de vervuiler betaalt.

Volgens OCMW- voorzitter en Schepen Wouter Patho (N-VA) komen de kerntaken op het vlak van Welzijn hierdoor niet in het gedrang. "Het blijft een absolute prioriteit om voor iedere Mallenaar een leven te garanderen dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Onze sociale dienst zal daarom blijven inzetten op de bestrijding van armoede in het algemeen en kinderarmoede in het bijzonder. Daarnaast wil ons OCMW een gepast antwoord bieden op de grote woonvraag in onze gemeente; de hoge woonprijs dompelt maar al te veel Mallenaren in de armoede. In 2015 steken we onze voor-en naschoolse kinderopvang in een nieuw kleedje, als gemeente voorzien we daarvoor de nodige budgetten. Om dit alles mogelijk te maken bespaart het OCMW binnen enkele jaren 300.000 Euro op de exploitatie van Woonzorgcentrum Ter Bleeke.  Hiervoor nemen we enkele besparende maatregelen op vlak van catering en energie, de uitbreiding van het aantal bedden en een optimalisering van de samenwerking met andere Woonzorgcentra."

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) vatte het aldus samen: " Het managementteam en de financiële dienst van Malle o.l.v. schepen van financiën Jules Mintjens (DBM) hebben puik werk geleverd met de implementatie van het nieuwe BBC systeem, de opmaak van een degelijk meerjarenplan 2014-2019 en een sluitende budgettering voor 2014.

Ondanks het gegeven dat het financiële draagvlak van Malle, net zoals bij de andere gemeenten, zienderogen daalt tengevolge van de vergrijzing, de stijgende pensioenuitgaven, de bijkomende verplichtingen voor politie en brandweer, de gevolgen van de financieel economische crisis, de drastische vermindering van dividenden uit energieparticipaties e.d., bergt Malle haar ambities niet op. Zo voorziet de meerjarenplanning 13 miljoen Euro voor noodzakelijke investeringen en blijft de dienstverlening naar de burgers en de verenigingen prioritair. De gemeente blijft de talrijke verenigingen en buurtschappen in Malle logistiek en financieel ondersteunen. Malle blijft een warme, solidaire gemeenschap waar rust en bedrijvigheid samengaan."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is