Ongerustheid over verdwijnen van belbus

Op 3 april 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

 

Gebruiker Jeannine Janssens (70) en vele anderen zijn daar niet gelukkig mee."Ik heb er nachten niet van kunnen slapen", zegt ze.

Vervoersmaatschappij De Lijn moet bezuinigen en daarvan worden de minst gebruikte trajecten het slachtoffer. Voor onze regio gaat het om de belbussen Malle- Zoersel-Zandhoven en Ranst- Wommelgem-Wijnegem-Schilde- Zandhoven.

Woordvoerder Eva De Wolf van De Lijn Antwerpenlicht toe: "In het betrokken gebied maken te weinig mensen gebruik van de belbus. Dit betekent dat de opleg per instapper per rit bijna 40 euro bedraagt. Een onhoudbare zaak."

Jeannine Janssens woont in een serviceflatje van woon-zorg- en revalidatiecentrum De Dennen, middenin de bossen van Westmalle. "Ik ben niet goed te been en daarom maak ik gemiddeld één keer per week gebruik van de belbus, onder meer om boodschappen te doen."

De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich op 2 kilometer van De Dennen, waar de straat Nooitrust uitkomt op de Antwerpsesteenweg. "Dat is veel te ver wandelen voor mij en een taxi kost handenvol geld. Eigenlijk zou ik beter verhuizen naar een plek dichter bij de winkels. Al is wonen in de bossen goed en gezond."

Jeannine Janssens is teleurgesteld. "Ik spreek niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere bewoners van de vele zorginstellingen die je in Malle, Zoersel en Zandhoven aantreft. Niet alleen zij, maar ook hun bezoekers maken gebruik van de belbus. Die komen nu ook in de problemen."

Schepen van Mobiliteit Paul Van Ham (N-VA) van Malle werd net als zijn collega's van Zoersel en Zandhoven op de hoogte gesteld van de bezuinigingsintenties van De Lijn. "Het laten rijden van een belbus op een vast traject bedraagt 250.000 euro per jaar. Er maken zo weinig mensen gebruik van deze dienst dat de kostendekking door de klanten maar 1 procent bedraagt of 2500 euro. Wat Malle betreft, zijn er 49 unieke gebruikers", aldus Van Ham.

Uit een vergadering kwam naar voren dat zowel De Lijn als de drie betrokken gemeentebesturen al het mogelijke zullen doen om naar een plausibele oplossing te zoeken. "Er zal met ieder van die reizigers, en indien nodig ook met de instellingen waar ze verblijven, contact worden opgenomen om maatregelen te nemen. Een oplossing hebben we nog niet, maar we laten deze mensen niet in de kou staan", belooft de schepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is