Vlaamse regering investeert komende 3 jaar meer dan € 5 miljoen in fietspad N12

Op 23 november 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

De Vlaamse regering voorziet voor de jaren 2019 – 2021 een budget van € 5.345.000 voor de onteigeningen die nodig zijn om het fietspad langsheen de Antwerpsesteenweg (N12) tussen Westmalle en Sint-Antonius te realiseren. “Het dossier komt na jarenlang wachten eindelijk in een stroomversnelling,” reageren burgemeester van Zoersel Liesbeth Verstreken en mobiliteitsschepen Sanne Van Looy uit Malle (beiden N-VA) tevreden.

Op dit moment liggen er langs beide kanten van de Antwerpsesteenweg twee smalle fietsstroken,  erg gevaarlijk dus. “Zowel de gemeente Malle als de gemeente Zoersel schuiven fietsveiligheid als een belangrijke beleidsprioriteit naar voren,” vertelt Zoersels burgemeester Liesbeth Verstreken. “Heel veel van onze kinderen en jongeren gaan met de fiets naar school. Daar komt nog eens bij dat met de opkomst van onder andere de elektrische fietsen, inwoners de fiets meer beginnen te gebruiken als alternatief voor de auto, die vaak toch maar stilstaat in de file. We denken vandaag regionaal na over hoe we de modal shift kunnen realiseren, hoe we meer mensen op alternatieve vervoersmodi kunnen krijgen. Het fietspad tussen Sint-Antonius en Westmalle is daarin een belangrijke schakel.”

Plannen voor het fietspad bestaan al lang. “In 1984 werd er voor de eerste keer over geschreven in de krant. In 2018 werden de eerste budgetten vrijgemaakt en nu worden die fors opgedreven,” vertelt mobiliteitsschepen Sanne Van Looy. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag die Sanne Van Looy met Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Krekels indiende bij mobiliteitsminister Lydia Peeters. “Concreet wordt er de komende drie jaren € 5.345.000 vrijgemaakt voor de onteigeningen. Het totaalbudget is geraamd op € 12.200.000. Op dit moment zijn er reeds 11 onteigeningsdossiers van de 217 afgesloten. Voor 2020 zijn er ook reeds 25 dossiers waarover een akkoord is,” vervolgt Van Looy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is