Vliegveld mag groen karakter niet verliezen

Op 30 mei 2014, over deze onderwerpen: Groen Malle, Ruimtelijke ordening en leefmilieu

Het vliegveld in Oostmalle wordt allang niet meer voor militaire doeleinden gebruikt. Het is een mooi domein van 225 hectare, waarin de natuur vrij spel heeft. Af en toe vinden er wel nog recreatieve activiteiten plaats, zoals veldrijden en parachutespringen.

Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om het domein aan te kopen van het Ministerie van Defensie.

Maar die intentie lijkt intussen wat voorbarig. Vier grote grondeigenaars, die de gronden destijds moesten afstaan voor de uitbouw van het vliegveld, willen nu hun eigendommen terugkopen. Ze beroepen zich hierbij op het recht van voorkoop.

Maar of dat recht nu nog altijd geldt, moet nog worden onderzocht.

 

Jachtgebied

Als de verkoop aan de vier grondbezitters doorgaat, bestaat volgens het kartel sp.a-Groen de kans dat het domein geheel omheind wordt en tot jachtgebied zal worden uitgeroepen.

"Dat zou compleet ingaan tegen de algemeen-maatschappelijke functie die het domein nu heeft", sprak Alex Van Loon (Groen) zijn vrees uit op de gemeenteraad.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Paul Van Ham (N-VA) en burgemeester Harry Hendrickx (DBM) delen die bezorgdheid. Samen met de andere partijen vinden ze dat de herbestemming groen moet zijn, met als nevenbestemming zachte recreatie, zoals wandelen en fietsen. Ook al valt het domein in privéhanden.

Om die reden besliste de gemeenteraad unaniem een visienota op te maken over de toekomst van het vliegveld en het natuurgebied dat het omgeeft. Alle politieke fracties zullen daaraan meewerken.

Op die manier kan de gemeente Malle invloed uitoefenen op het ruimtelijk uitvoeringsplan en het beheersplan die in opmaak zijn om het militaire domein te herbestemmen.

De gemeente Malle kan het financieel alleen niet aan om het domein aan te kopen, tenzij de Stichting Kempens Landschap of het Agentschap Natuur & Bos bijspringt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is