Grote onderscheiding op Gemeenterapport

Op 12 september 2024, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Verkiezingen 2024

Met Sanne Van Looy (N-VA) aan het roer sinds 1 januari 2022 werd er na 27 jaar een historische ­burgemeesterswissel doorgevoerd in Malle. Er werd met een wissel­meerderheid met steun vanuit de ­oppositie een kasteel aangekocht, naar de wens van 77 ­procent van de inwoners. Maar bij de geplande heraanleg van het Bergplein werd ­aanvankelijk minder naar de inwoners geluisterd.

 

 

Rapport van de ­burgemeester: 8/10

Na de verkiezingen van 2018 kwam in Malle al snel een bestuurscoalitie tot stand tussen de twee grootste partijen DBM en N-VA (elk zes zetels), aangevuld met CD&V (drie zetels). Als symbolische fotolocatie in januari 2022 koos Sanne Van Looy bij de op voorhand geplande burgemeesterswissel halverwege de legislatuur voor de dreef aan het kasteel in Westmalle. “Omdat ik daar graag kom, maar ook omdat het groen en het ruimtelijk beleid heel belangrijk zijn voor ons bestuur”, zei ze toen, nog niet beseffend dat de aankoop van datzelfde kasteel de belangrijkste beslissing uit haar eerste bestuursperiode zou worden.

“Er zijn heel veel verwezenlijkingen”, zegt Sanne Van Looy (N-VA). “Van het kwaliteitsplan om het dorpse karakter en de eigen identiteit van West- en Oostmalle te behouden, de stappen vooruit in de richting van de nieuwe sporthal, nieuwe speelterreinen zoals die van Torenhof, de renovatie van de Sint-Martinuskerk, het referendum over het kasteel over nieuwe fietspaden op de schoolroutes tot extra lichtpunten en verhoogde kruispunten op de alternatieve route tussen Sint-Antonius en Westmalle... We hebben ervoor gekozen om het landelijk karakter van Malle te versterken. Het was nodig om de puntjes op de i te zetten, want we werden met veel ontwikkelingsvragen geconfronteerd en de vraag naar torenhoge appartementen. Dankzij de kentering in het beleid hebben we die kunnen tegenhouden, net als de windturbines. Soms is het dus niet alleen belangrijk wat er wél gerealiseerd is, maar ook wat er niet gekomen is.”

Volgens de burgemeester blijft Malle hierdoor een gemeente waar het aangenaam toeven is. “We hebben ook veel geïnvesteerd in meer groen: zoals nieuwe bloeiende bloemenperken. Kijk maar eens naar het perk op de hoek met de Brechtsesteenweg en de Heidemolenbaan. Iedereen is enthousiast over onze investering in het kasteeldomein.”

“We hebben orde op zaken gesteld in het uitgaansleven. We hebben alle soorten preventieve en repressieve maatregelen genomen om van ons dorp een levendig maar leefbaar dorp te maken. Ik noem nu extra inzet van politie, de communicatiecampagne, het opleggen van gratis toiletgebruik in The Missing Link, het opleggen van lidkaarten, extra lichtpunten, een weekendpoetsploeg en overlastcamera's.”

Schoolomgevingen

“We beloofden ook om prioriteit te geven aan de schoolomgevingen en dat hebben we gedaan. We hebben nieuwe of vernieuwde fietspaden aangelegd in de Oude Molenstraat, Oude Baan, tussen de Moerdreef en Hallebaan. De Slachterijstraat is in uitvoering. We hebben de druk opgevoerd bij het Agentschap Wegen en Verkeer voor een veiliger fietspad tussen Westmalle en Sint-Antonius, waardoor er nu gewerkt wordt aan een tussenoplossing.”

“We hebben de crisissen goed gemanaged en opportuniteiten aangegrepen. Zo waren we bijvoorbeeld de eerste gemeente die gestart is met een reglement om eigen inwoners een duwtje in de rug te geven en voorrang bij hun zoektocht naar een betaalbare woning.”

Wat bleef er nog op de plank liggen? “Ons lijstje is afgevinkt op één na: de dorpskernhernieuwing. We hebben onze inzichten moeten bijstellen over de sporthal. In plaats van een bescheiden sporthal tussen de woonwijken bouwen we beter een grote toekomstbestendige sportaccommodatie. Daarvoor moesten we een aanpassing doen in ons beleidsplan en dat is intussen gebeurd. Ook vinden we het jammer dat er nog geen heraangelegd Bergplein is. We hebben nog wat meer tijd nodig om mensen te overtuigen van de meerwaarde van een gezellig Bergplein, mits er een bevredigende oplossing is voor de parkeerplaatsen.”

Is Sanne Van Looy zelf tevreden? “Ik ben pas tevreden met een 10. Ons werk is nog niet af.”

Rapport van de ­oppositie: 5/10

De partij OostWest won in 2018 vanuit het niets meteen vijf zetels en vormt hiermee de grootste oppositiepartij in Malle. Bestuurs- en raadsleden Kris Mintjens en Paul Van Ham vinden de realisaties te karig, maar ze zijn wel heel blij met de aankoop van het kasteel van Westmalle. Die kon gerealiseerd worden dankzij steun van de oppositiepartijen, want meerderheidspartijen DBM en CD&V waren tegen de aankoop gekant, uit schrik dat andere investeringen zoals in een nieuwe sporthal in het gedrang zullen komen.

“Om te beginnen is uiteraard de aankoop van het kasteel van Westmalle, mét steun van de oppositie , de belangrijkste realisatie”, zegt Paul Van Ham. “Deze aankoop zal, net zoals destijds in Oostmalle, het sociale leven in Westmalle een geweldige boost geven. Getuige hiervan de massale belangstelling bij het openstellen van het kasteel, en de veelvuldige activiteiten de voorbije zomer. Verder moeten we vaststellen dat er buiten dit feit, naar onze mening, geen enkele grote verwezenlijking te vermelden valt.”

“Als we het bestuursakkoord 2019-2024 bekijken, zijn er jammer genoeg een heleboel kansen niet gerealiseerd. Van de geplande opwaardering van de gemeenteraad hebben wij niet echt iets gemerkt. Waarom de gemeenteraad niet streamen en nadien digitaal online plaatsen zoals andere gemeenten dat doen? Ook van de dorpskernvernieuwing West is er niks te zien. Wij zijn als oppositie na zes jaar nog steeds in het 'ongewisse' over de juiste plannen.”

Om de winkelleegstand tegen te gaan, geeft Malle een subsidie voor opstartende zaken in een afgebakend kerngebied. Dit onder meer om concurrentie van alle nieuwe baanwinkels op de Rodendijk in Zoersel te counteren. OostWest merkt weinig resultaat. “Wij ontvangen niet zo'n positieve signalen vanuit de middenstand”, zegt Paul Van Ham. “Wij horen ook heel wat ongenoegen over de te betalen kosten op ons containerpark.”

“Als wij zelf aan zet zouden komen, zouden we werk maken van de realisatie van nieuwe sport-, jeugd- en cultuurinfrastructuur. Onze verenigingen smeken er om. Dat kan zonder nieuwe belastingen, via een slim financieel beheer. We zouden ook de loketten opnieuw meer openstellen en ons containerpark doorlichten en opwaarderen.”

Rapportcijfer: “Gezien de coronacrisis en de burgemeesterswissel halfweg de legislatuur willen we besluiten met een 5/10. Dus net geslaagd, of anders gezegd, net niet gebuisd. De beste evaluatie worden de verkiezingen zelf.”

Ons rapport: 8/10

Wat Van Looy zeker de komende drie jaar nog wil realiseren, is een schup in de grond steken voor de dorpskernhernieuwing in Westmalle. Zo stond er in 2022 in ons tussentijds rapport halfweg de legislatuur. Dat is niet gebeurd. Er was normaal wel al een aanzet gegeven met de heraanleg van het Bergplein, maar een vergroening van dat plein door parkeerplaatsen op te offeren, werd niet gesmaakt door de middenstand en de inwoners. Ondanks dat protest, inclusief affiches achter de winkelramen, bleef het bestuur lang verbeten volharden in dit plan.

Om de leefbaarheid in de dorpskern van Westmalle rond de uitgaansplekken te vergroten, nam dit bestuur wel concrete maatregelen. Zo kwam er een alcoholverbod en is er een overlastcamera op komst. Van Looy stak ook veel energie in ruimtelijke ordening, haar stokpaardje, wat resulteerde in eerst een bouwpauze en nadien het kwaliteitsplan. Zo toont ze haar ambitie.

Dat er voor de aankoop van het kasteel van Westmalle in samenwerking met Stichting Kempens Landschap geen eensgezindheid bestond tussen de coalitiepartijen, verziekte nadien de werksfeer niet. Van Looy maakte duidelijk dat dit geen splijtzwam hoefde te zijn, want dat die aankoop niet in het bestuursakkoord was opgenomen geweest. Dat het kasteel plots op de markt kwam, was een gevolg van het overlijden van de barones in april 2022 op 102-jarige leeftijd. De drie coalitiepartners konden nadien nog door één deur. Er klonken eigenlijk zes jaar lang nauwelijks valse noten tussen de meerderheidspartijen.

Er kwamen bomen bij en er werd een bos aangekocht. Maar de patstelling rond de bomen en blokjes in de Mostheuvellaan is spijtig.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is