Malle scoort goed op de Vlaamse gemeentemonitor

Op 24 januari 2024, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid
Foto van Sanne tijdens het interview

Onze burgemeester, Sanne Van Looy, is trots op het goede rapport dat we onlangs ontvingen van de gemeentemonitor van Vlaanderen, dat zei ze tijdens een TV-interview. Malle scoort op het merendeel van de parameters beter dan de gemiddelde Vlaamse gemeente. De gemeentemonitor is een grootschalige bevraging door de Vlaamse Overheid die diverse cijfers en statistieken over alle gemeenten en hun OCMW’s verzamelt.

Uit de gemeentemonitor blijkt dat de Mallenaars een grote bereidheid hebben om deel te nemen aan de dialoog met de gemeente. Hierdoor scoort Malle ook erg hoog op de parameter ‘contact met de gemeente’. Dit toont aan dat onze inwoners de brede waaier aan communicatiekanalen waarderen. We communiceren met de burgers via zowel traditionele als digitale, innovatieve kanalen. De traditionele kanalen zijn onze website, de gedrukte Malse Courant en flyers. Sinds enkele jaren zetten we ook sterk in op het digitale met meer aanwezigheid op Facebook en een burgerparticipatieplatform. Op dit platform consulteren we inwoners over bijvoorbeeld straatnamen of de inrichting van speelpleintjes. Bovendien was er nog het experiment met de burgerbevraging over de aankoop van het kasteel. De Mallenaar werd gevraagd of we het kasteel moesten aankopen of niet. De opkomst was een groot succes, ruim meer dan 1000 Mallenaars gaven hun mening.

Uiteraard willen we enkel het beste voor de Mallenaar, dus we haalden ook enkele verbeterpunten uit de gemeentemonitor. Er is een algemene neerwaartse trend in de tevredenheid over de loketvoorzieningen en ook in Malle daalt de tevredenheid hierover. Nochtans is er sinds 2020 niets gewijzigd aan onze dienstverlening, behalve dat we na corona op afspraak zijn gaan werken. Maar we zijn goed bereikbaar, wat je niet altijd over andere dienstverleners kan zeggen. Het is algemeen bekend dat het na corona moeilijker is geworden om bijvoorbeeld nog een bank of een ziekenfonds te contacteren. Met onze sociale dienst proberen we dit al op te vangen door onbeantwoorde vragen te beantwoorden.

Een goede dienstverlening is een speerpunt voor ons. We bevinden ons op dit moment op een scharnierpunt tussen digitale en fysieke dienstverlening. We moeten een combinatie vinden die zowel aan het loket als digitaal goede ondersteuning biedt. Daarom zijn we nu bezig met een oefening over wat we digitaal doen en wat fysiek, wat een zorgvuldige afweging vraagt. We gaan in ieder geval deze cijfers dieper onderzoeken om meer te weten te komen over de (on)tevredenheid van onze inwoners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is