Vliegveld van Oostmalle wordt natuurgebied

Op 19 maart 2019, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Groen Malle, Ruimtelijke ordening en leefmilieu

De Vlaamse regering zet het licht op groen om van het voormalig vliegveld van Oostmalle een natuurgebied te maken. Dat is fantastisch nieuws voor de natuurliefhebber, de wandelaar, maar ook de wielercrossfanaat en de vliegclub en paardenliefhebbers. Want zachte recreatie blijft mogelijk, maar de klemtoon ligt op natuur.

De onderhandelingen over de bestemming van het vliegveld, dat te midden van een natuurgebied ligt, lopen al een tijdje. Voor de gemeente Malle was het vooral van belang dat het unieke stukje natuur Kempen behouden blijft en dat het gebied gebruikt kan blijven worden als sportterrein. Milieuschepen Wouter Patho is blij met de nadruk op natuur. “Het beheer komt nu in handen van Natuurpunt. En dat is de beste garantie dat de waardevolle bossen, heidekernen en zandduinen blijven én (gedeeltelijk) toegankelijk worden voor wandelaars en natuurliefhebbers.”

Het vliegveld van Oostmalle was één van de reservevliegvelden van de NAVO. In de jaren ’50 werden veel plannen gemaakt voor de aanleg van militaire vliegvelden omwille van de Koude Oorlog. “Gelukkig is dat niet meer nodig,” zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Sanne Van Looy. “Het gebied was ruimtelijk enorm versnipperd, maar in de toekomst zal er één samenhangend geheel van worden gemaakt: een echt waardevol natuurgebied.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is